Translate

PONTUL ZILEI:

PONTUL ZILEI ! Incepanad de luni 18.06.2012 disponibil GRATUIT/pe mail DOAR ABONATILOR blogului.
Pentru abonare, introduceti-va adresa de mail in casuta FOLLOW by EMAIL (apoi apasati SUBMIT) situata imediat sub PONTUL ZILEI, in drepta.

19.06.2012 : Oferta Kaufland saptamana 18-24.06.2012
Pentru a avea acces la continutul PONTUL ZILEI, abonati-va, introducand adresa de mail in casuta FOLLOW by EMAIL (apoi apasati SUBMIT) situata imediat sub PONTUL ZILEI, in drepta.

18.06.2012 : Rezultatul alegerilor parlamentare din Grecia. Strategii investitionale.
Pentru a avea acces la continutul PONTUL ZILEI, abonati-va,
introducand adresa de mail in casuta FOLLOW by EMAIL (apoi apasati SUBMIT) situata imediat sub PONTUL ZILEI, in drepta.

marți, 12 iunie 2012

Vitaminele sufletului.


            
           Asa cum omul isi trateaza propriul corp, imbunatatindu-i functiile cu o alimentatie variata si vitamine diverse, tot asa si sufletul sau are nevoie de-o gama diversa de emotii/trairi, din diverse surse, pentru a se dezvolta corespunzator.
            
           De multe ori insa, ajungem sa fim pusi in postura de a alege intre concentrare si echilibru.
           Cateodata concentrarea se refera la dorinta noastra de a obtine intreaga gama de emotii si trairi doar de la partenerul de cuplu. Iar pentru ca el si ea au necesitati diferite, ajung sa se acuze reciproc de lipsa de intelegere, de incredere, ea considerand ca nu-i respectata dupa cum s-ar astepta sau el simte ca nu-i apreciat pentru tot ceea ce face.
           Alte ori concentrarea se refera la dorinta acuta de-a ne afirma intr-un anumit domeniu: realizari profesionale, financiare, materiale, sentimentale, intemeierea unei familii, cresterea/ educarea unui copil, implicare in comunitate, etc. Astfel, dorindu-ne atat de mult doar unul din aceste lucruri, functie de etapa vietii fiecaruia dintre noi, uitam de multe ori de echilibru, concentrandu-ne exclusiv asupra scopului propus. 

          Capcana insa o vedem abia pe final, indiferent de rezultatul efortului nostru:
  • daca ne-am indeplinit scopul propus…de multe ori ne vom simti atat de epuizati de efortul de pana atunci, incat nici nu vom mai avea putere sa ne bucuram de victorie sau ne vom simti atat de singuri incat nici nu avem cu cine sarbatori, chiar daca suntem inconjurati de colegi,
  • Iar daca nu ne-am indeplinit scopul…oboseala se va suprapune peste acel sentiment de frustrare al faptului ca ti-ai neglijat in tot acest timp celelalte aspecte ale vietii.
Atunci, ce-i de facut?
Cum vitaminizam un suflet obosit?

            In cartea sa “Marte si Venus se ciocnesc” Dr. John Gray ne recomanda 9 Vitamine, ce au rolul de-a umple din diverse surse, rezervorul sufletului. Facand o paralela cu economia, celebra recomandare de marketing “diversificarea sortimentala” se transforma acum in “diversificare sentimentala” ce are rolul de a vitaliza sufletul nostru, de a ne aduce libertatea, fericirea si implinirea, astfel incat sa nu ne simtim niciodata “goi”, plictisiti sau dependenti de ceva/ cineva.

           Asadar, care sunt si la ce folosesc cele 9 vitamine?

  1. Vitamina D sau relatia personala cu Dumnezeu. Este o puternica vitamina, generatoare de incredere in propriile forte. Dupa cum se mentioneaza si-n Romani8:31 :“Dacă Dumnezeu este pentru noi, cine va fi împotriva noastră”. Golul lasat de lipsa credintei in inima noastra nu poate fi umplut cu nimic altceva. Vreti sa va testati nivelul de “vitamina D” din sufletul dvs? Incercati sa stati linistiti, relaxandu-va cu ochii inchisi, timp de 10 min., departe de orice zgomot si fara a va gandi la nimic. Lasati-l doar pe Dumnezeu sa va vorbeasca. Ati reusit? Daca nu, insemna ca aveti carente de vitamina D in sufletul dvs. In vietile noastre, vitamina D se manifesta la maxima intensitate in prima copilarie 0-2 ani, atunci cand suntem total dependenti de mama si incepem sa constientizam ca suntem entitati individuale.
  1. Vitamina P sau relatia cu parintii. Parintii sunt primul nostru contact constient cu lumea exteriora. Sunt modele pentru noi in primii ani de viata. Tot ei ne-au construit fundatia celor “cei 7 ani de acasa”, pe care noi, ulterior, ne vom cladi viitorul. De aceea, indiferent de varsta actuala, in preajma parintilor simtim acea dragoste, siguranta si incredere din copilarie, ca vom fi intelesi, acceptati si iubiti. Pentru majoritatea parintilor, dragostea fata de copii lor este neconditionata, indiferent de comportamentul acestora din urma: rebeli sau ascultatori. Sfaturile si recomandarile parintilor luate ca atare in copilarie, vor fi filtrate si adaptate realitatilor pe tot parcursul vietii. Asadar, atunci cand simtiti ca nu sunteti iubiti, respectati, apreciati, intelesi sau doriti intr-o relatie, de cele mai multe ori nu partenerul actual e de vina ci relatia defectuasa anterioara cu proprii parinti.Asadar iertati-va parintii, daca voi considerati ca v-au gresit, incercati sa-i intelegeti, sa-i acceptati si sa-i iubiti, si veti avea acel minunant sentiment de incredere in dvs si-n partener, indiferent de comportamentul lui de moment.
  1. Vitamina F sau relatia cu “family & friends”(familie si prieteni). Se manifesta cu intensitate maxima in timpul pubertatii(7-14ani) continuand ulterior pe tot parcursul vietii. Are o importanta maxima in modelarea personalitatii noastre prin interactiunea cu alte persoane. Este locul in care primim primul feedback prin confirmarea/infirmarea parerilor, ideilor, propunerilor si actiunilor noastre, raspunsuri functie de care personalitatea noastra se va defini. Suportul si sustinerea primita de la acestia ne ajuta sa vedem lucrurile mai clar, detasat si mai putin subiectiv, ei nefiind direct implicati in problema, dar avand experiente anterioare si un punct de vedere obiectiv.
  1. Vitamina S sau relatia cu persoane de acelasi sex. Este urmatorul pas in dezvoltarea personalitatii noastre, deoarece prin interactiunea cu persoane de acelasi sex, prin comparatie, ajungem sa potentam calitatile noastre native. Se manifesta cu precadere in perioada 14-20 ani, continuand pe tot parcursul vietii. In acesta perioada, fetele vor cauta sa vorbeasca cu prietenele lor despre moda, feminitate, emotii intense iar baietii isi vor accepta si aprecia prietenii functie de spiritul de competitie, curaj, indrazneala, hotarare, curiozitate. In aceasta perioda baietii vor avea incredere in prietenii pe care-i apreciaza, iar fetele vor vorbi cu prietenele care le inteleg dorintele. Continuand aceste relatii de prietenie si-n timpul relatiei de cuplu, ea nu-si va mai acuza partenerul de indiferenta/ raceala fata de propriile nevoi iar el va fi apreciat de prietenii lui pentru reusitele personale, crescandu-si asfel increderea in sine.

Va urma…


Cu drag,
Madalin George MITRU.
mada_clubro@yahoo.co.uk

3 comentarii:

  1. MADALIN CHIAR NU EXISTA NICI UN COMENTARIU CU PRIVIRE LA ACEST MATERIAL ???
    eu il consider ff important pentru noi toti ,aceste sfaturi si recomandari ne pot transforma vietile ../ce pacat/

    RăspundețiȘtergere
  2. Noi suntem vrasmasi sufletului nostru, deaceea trebuie sa Invatam indreptarile date de Cuvintul Lui Dumnezeu care este iubirea de semeni si in primul rind de Dumnezeu, care este blind si smerit cu inima.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc pentru postari Dumnezeu sa-ti ajute.

    RăspundețiȘtergere