Translate

PONTUL ZILEI:

PONTUL ZILEI ! Incepanad de luni 18.06.2012 disponibil GRATUIT/pe mail DOAR ABONATILOR blogului.
Pentru abonare, introduceti-va adresa de mail in casuta FOLLOW by EMAIL (apoi apasati SUBMIT) situata imediat sub PONTUL ZILEI, in drepta.

19.06.2012 : Oferta Kaufland saptamana 18-24.06.2012
Pentru a avea acces la continutul PONTUL ZILEI, abonati-va, introducand adresa de mail in casuta FOLLOW by EMAIL (apoi apasati SUBMIT) situata imediat sub PONTUL ZILEI, in drepta.

18.06.2012 : Rezultatul alegerilor parlamentare din Grecia. Strategii investitionale.
Pentru a avea acces la continutul PONTUL ZILEI, abonati-va,
introducand adresa de mail in casuta FOLLOW by EMAIL (apoi apasati SUBMIT) situata imediat sub PONTUL ZILEI, in drepta.

joi, 7 iunie 2012

13 greseli ce destrama un cuplu in primii 2 ani.


“Toate familiile fericite seamănă între ele,
fiecare familie nefericită este nefericită în felul ei”. L.Tolstoi


            Dupa ce in postarea trecuta am vorbit despre bani, cuplu si bugetul familiei, astazi va propun o abordare inedita si originala pe acelasi subiect: cuplul in primii doi ani.
             De ce inedita si originala?
             Veti vedea, citind articolul pana la final.
             Si-n plus veti intelege ce cauta articolele despre cuplu intr-un blog dedicat inteligentei financiare.

             Asadar, cele 13 greseli ce destrama un cuplu in primii 2 ani:

  1. Alegerea relatiei nepotrivita personalitatii tale. Si implicit a partenerului. Este de departe cea mai intalnita greseala, care in cel mai scurt timp conduce la destramarea cuplului. Pentru a gasi persona potrivita trebuie sa te cunosti in primul rand pe tine insuti, dorintele tale, modul in care vezi viitrorul si abia dupa aceea sa mergi, sa cauti, sa alegi, sa incerci, si iar sa cauti, sa alegi si sa incerci…pana vei gasi atat genul de personalitati compatibile cu a ta, cat mai ales cele incompatibile. Abia acum stii de ce anume sa te feresti si ce anume sa cauti. Pentru ca altfel cazi in capcana alegerilor gresite: EL acorda o importanta mai mare calitatilor fizice in defavoarea celor emotionale, compatibile, iar EA se va indragosti mai degraba de potentialul pe care considera ca-l poate atinge viitorul partener in loc sa-l evalueze dupa realizarile de pana acum.

  1. Presupui ca stii ce vrea partenerul, fara sa-l intrebi direct. Sau drumul spre iad este mereu pavat cu intentii bune. Si spun asta fara nici un fel de ironie. Barbatii si femeile sunt structurati diferit din punct de vedere psihologic. Daca mie imi place ceva, nu insemna ca acelasi efect il are si asupra partenerului. Cateva exemple: In conditii de stress, femeile prefera sa vorbeasca, descarcandu-se astfel de probleme, pe cand barbatii, dimpotriva prefera sa se retraga in sine, pentru a se concentra in gasirea solutiilor la respectiva problema. La fel de diferit este si comportamentul financiar in cuplu: ea isi arata dragostea rasfatandu-si intreaga familie, cheltuind astfel rapid un eventual buget comun, pe cand el prefera sa-si arate dragostea economisind banii, considerandu-se raspunzator de viitorul financiar al familiei.

  1. Aroganta: Presupui ca stii ce si cum sa-i oferi, comportandu-te in consecinta. Este o cauza de frecvente dispute in cuplu. Incapatanarea, rigiditatea, orgoliul, stilul de viata anterior dar si al familiei de provenienta, ne formeaza anumite tipare comportamentale care ne vor marca atitudinea in viitorul cuplu. Astfel, daca in familia noastra tata facea legea si mama se supunea, la fel vom fi tentati sa facem si noi. Dimpotriva un partener provenit dintr-o familie in care tata era alcoolic iar mama se ocupa de toate in casa, va avea alt tipar de comportament, asteptandu-se de la partenera la o implicare totala si responsabila. Atunci cand aceste 2 tipare opuse incerca sa formeze un cuplu, fiecare va face ce stie mai bine, asa cum au vazut in familiile lor, asteptandu-se ca celalat sa-l completeze corespunzator. Dar, surpriza! Au parte exact de contrariu: reprosuri, mormaieli, refuzuri, observatii, etc.

  1. Sa te concentrezi spre a oferi sau cere in loc sa testezi. O alta greseala frecventa ce decurge din greselile 2+3, cei doi parteneri considerand ca anticipeaza corect necesitatile celuilalt. De aceea este de preferat ca in prima parte a relatiei sa renuntati la afirmatii, supozitii si sa fiti mai mult interogativi: "Ce parere ai despre…? "Mi-ar place sa … "Cum consideri ca ….? "Ti-ar face placere sa….? "Am avut un vis despre… ce crezi? "Doar asa, deschizandu-va sincer, ii oferiti sansa partenerului sa faca si el acelasi lucru.

  1. Sa iei drept modele alte familii. O greseala frecvent intalnita, ce-si are radacinile in aceeasi supozitie ca “daca lor le e bine facand astfel, vom face si noi la fel si ne va fi la fel de bine”. Total gresit deoarece o familie fericita a atins acest nivel prin incercari proprii, facand greseli si corectandu-le din mers pana a gasit formula unica, potrivita personalitatii lor ca si cuplu. Copiind-o si asteptandu-te la aceleasi rezultate, este exact ca situatia in care te astepti sa ai aceesi familie fericita ca a parintilor tai, comportandu-te asemeni lor. Chiar daca vremurile s-au schimbat, nu uita ca si personalitatile umane evolueaza odata cu ele. Asadar nu uita sa evoluezi. Intr-un cuplu in care cei doi evolueaza cu viteze diferite(maturitate, educatie, cultura, atitudine fata de viata, responsabilitate,etc) se va pune o in timp o distranta intre ei, ce va creste pana cand unul…nu-l va mai vedea pe celalat. Si erau atat de potriviti cand s-au luat…

  1. Sa te lasi influentat de “prieteni”. Nimeni nu-ti cunoaste partenerul mai bine ca tine. Chiar daca tocmai l-ai cunoscut. Spun asta deoarece fiecare persoana care-si da cu parerea despre partenerul tau sau comportamentul sau il analizeaza conform standardelor proprii. Astfel, o persona relativ normala poate fi descrisa ca exuberanta, glumeata si impulsiva de catre un timid, sau dimpotriva ca retrasa si rationala daca intrebi un extrovertit. Cum este acea persona de fapt?

  1. Lipsa experientei anterioare. Au trecut vremurile in care modelele de casnicii de succes erau parintii sau bunicii care si-au sarbatorit nunta de aur desi s-au intalnit de 2-3 ori inainte de nunta. Ei bine, intre timp societatea si odata cu ea psihologia cuplului s-a schimbat. Atunci rolurile erau clare: EL aducea banii in casa fiind capul familiei in fata caruia nimeni nu comenta, EA avea grija de casa si copii. Divortul nu exista deoarece, parasind familia EA si copii ramaneau fara nici o sursa de venit. Acum cand ambii parteneri lucreaza idealurile comune sunt altele, cei doi ramanand impreuna atata timp isi satisfac reciproc, unul altuia cerintele emotionale si/sau fizice. Asadar, experienta anteriora atat individuala cat si de cuplu este o absolut necesara inaintea marelui DA!

  1. Lipsa documentarii anterioare. Atat individual prin experiente anterioare proprii de cuplu cat si documentarea in privinta partenerului actual. Dincolo de contactul direct cu acesta din realatia de cuplu, este intotdeuna binevenita si o “documentare externa” pentru ati forma o imagine de ansamblu a personalitatii lui/ei, cunoscut fiind faptul ca o persoana se comporta diferit functie de circumstante/mediu/interlocutor/etc. A nu se confunda cu pct.5.

  1. Ignorarea sau necunoasterea “concurentei”. Ma refer aici atat la concurenta de acelasi sex cat si de sex opus. Mai exact concurenta de acelasi sex reprezinta persoanele de acelasi sex cu tine. Cunoasterea acestora, prieteniile legate, te influenteaza in mod pozitiv, amplificandu-ti calitatile native masculine( curaj, indrazneala, hotarare, ambitie) sau feminine( gingasie, feminitate, emotii, etc). Realitatea a confirmat ca cei cu relatii sanatoase de cuplu au avut(au)o viata sociala intensa. Cunoasterea concurentei de sex opus iti deschide noi oportunitati de a cauta persoana perfect compatibila personalitatii tale, alaturi de care sa formezi un cuplu( mai multe detalii la greseala nu.13 One it is)

  1. Tratarea superficiala a noilor responsabiliati “legale” Faptul ca acum esti implicat intr-o relatie de cuplu schimba prioritatile si timpii acordati diverselor activitati din burlacie. Asta nu insemna ca trebuie renuntat in totalitate la acestea ci doar ajustate si pe cat posibil integrate in relatia de cuplu, prin discutii deschise si de ce nu… negocieri:)

  1. Asteptari nerealiste: Perceptii diferite despre relatia de cuplu: Dincolo de perceptia romantica a relatiei de cuplu, armonizarea a doua personalitati diferite, cu stiluri de viata diferite, obiceiuri diferite si moduri de a-si gestiona viata si viitorul posibil diferite, naste multe conflicte in primii 2 ani de convietuire sub acelasi acoperis. Rezolvarea nu este parasirea relatiei dupa cateva luni/ani, dand vina pe celalat si ofatand ca “n-a fost sa fie” ci aratandu-ti rabdarea, intelegerea, empatia si comunicarea deschisa cu celalat, spunandu-i sincer “te iubesc, chiar si atunci cand mi-e f.greu sa ma obisnuiesc cu….Ce crezi c-am putea face? Crezi ca m-ai putea ajuta sa te inteleg, iubindu-te astfel si mai mult?”  

  1. Ignorarea aspectelor financiare: Bugetul familiei. Aspectul este tratat pe larg aici: http://inteligenta-financiara.blogspot.ro/2012/06/banii-in-cuplu.html.

  1. Dependenta emotionala de un singur partener_ “One it is” Chiar daca apare pe ultima pozitie “in clasamentul greselilor” este departe de a fi cea mai nesemnificativa; ba dimpotriva. Ati pierde identitatea/personalitatea in cuplu, abandonandu-te total relatiei, facand sacrificii pentru bunul mers al relatiei in timp ce uiti de propriile placeri/necesitati duce in timp la frustrari si sentimente de neamplinire sufleteasca. Solutia: in nici un caz inselatul partenerului cu alti parteneri ci de ati vitaminiza sufletul, (re)descoperind placerile de dinaintea formarii cuplului. Mai multe detalii despre vitaminele sufletului intr-o postare ulterioara.

             Acestea consider ca sunt cele mai frecvente 13 greseli ce destrama un cuplu in primii 2 ani, iar acum nu-mi ramane decat sa-ti multumesc pentru rabdarea si interesul tau de a citi pana aici si …sa-ti fac marea dezvaluire. Ce este atat de inedit si original in acest articol?

              Ei bine, recunosc ca idea acestui articol mi-a venit dupa ce mi-am recitit un alt articol scris anterior, dar inca nepublicat, cu titlul:

“Cele 13 greseli ce falimenteaza un start-up* in primii 2 ani”
Apasa aici:  http://inteligenta-financiara.blogspot.ro/2012/06/cele-13-greseli-ce-falimenteaza-un.ht
                                *) start-up=afacere nou inceputa.

              Asemanarea mi s-a parut atat de izbitoare in identificarea acelorasi greseli, incat, am preferat sa public mai intai articolul de fata si ulterior pe cel financiar. Citind si comparand cele doua articole(acesta si urmatorul) veti intelege care este de fapt motivul prezentei pe blog a articolelor ce dezbat teme aparent fara legatura:
  • Dezvoltare personala
  • Sociabilitate/ Empatie
  • Relatia de cuplu
  • Independenta/ inteligenta financiara
  • Bugetul cuplului/familiei
  • Stil de viata
  • Si mai nou PONTUL ZILEI ! pentru a profita zilnic de cele mai bune oferte de pe piata!

            Asa ca nu uitati! Dezvoltandu-va personal si social atrageti deopotriva oportunitati de afaceri dar si parteneri pe masura ambitiilor dvs. Toate se leaga intre ele. Nu poti fi un om de afaceri de succes inaninte de-a fi pregatit mental pentru abundenta, la fel cum nu poti gasi fericirea intr-o relatie de cuplu doar gandindu-te(dar nefacand nimic) la cat de bine iti va fi atunci cand vei fi intr-un cuplu alaturi de persoana iubita.

            In incheiere, te invit sa-mi lasi un comentariu referitor la articolul de fata,
“13 greseli ce destrama o familie in primii 2 ani” dar si mentionand altele cu care tu sau prietenii tai v-ati confruntat in relatia de cuplu si ati reusit sa le depasiti…sau nu.

            DISTRIBUIE / SHARE pe facebook. Doar impreuna putem fi mai buni.


Cu drag,
Madalin George MITRU
mada_clubro@yahoo.co.uk

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu