Translate

PONTUL ZILEI:

PONTUL ZILEI ! Incepanad de luni 18.06.2012 disponibil GRATUIT/pe mail DOAR ABONATILOR blogului.
Pentru abonare, introduceti-va adresa de mail in casuta FOLLOW by EMAIL (apoi apasati SUBMIT) situata imediat sub PONTUL ZILEI, in drepta.

19.06.2012 : Oferta Kaufland saptamana 18-24.06.2012
Pentru a avea acces la continutul PONTUL ZILEI, abonati-va, introducand adresa de mail in casuta FOLLOW by EMAIL (apoi apasati SUBMIT) situata imediat sub PONTUL ZILEI, in drepta.

18.06.2012 : Rezultatul alegerilor parlamentare din Grecia. Strategii investitionale.
Pentru a avea acces la continutul PONTUL ZILEI, abonati-va,
introducand adresa de mail in casuta FOLLOW by EMAIL (apoi apasati SUBMIT) situata imediat sub PONTUL ZILEI, in drepta.

vineri, 30 martie 2012

Cum si unde investim(1)?


Prima parte

Stapaneste banii sau ei te vor stapani pe tine!


             Dupa ce am stabatut impreuna drumul banilor de la origini(istoria acestora) pana in zilele nostre (ocupandu-ne de finantele pesonale), asa cum v-am promis, ultimile 2 postari din aceasta serie sunt dedicate investitiilor ca atare(in acesta parte), respectiv surselor de venit pasiv(partea a doua). Sunt informatii de maxima importanta atat teoretice cat si practice despre:

  • VENIT ACTIV= omul munceste pentru banii ce sunt obtinuti in urma activitatii sale permanente si continue, fizice si/sau intelectuale.

  • VENIT PASIV= banii muncesc pentru om, care se bucura de toate libertatile posibile, dupa ce, in prealabil a creat un sistem functional de generare permanenta a veniturilor.

             Astfel, in aceasta serie, despre Inteligenta Financiara, dedicata exclusiv finantelor personale, am aratat cele 4 modalitati de a obtine banii( ca Angajat, Liber Profesionist, Patron, si Investitor), de a-i gestiona atunci cand i-am obtinut si de-a avea in vedere economisirea unei parti din venitul obtinut, fie pentru siguranta financiara, pentru achizitii ulterioare sau investitii. Iar daca vorbim de investitii, vorbim in principal de riscuri.

INVESTITIE=RISC

              RISC= capacitatea de renuntare la un avantaj cert şi imediat rezultat din achiziţia şi stăpânirea unui bun real sau serviciu, pentru un avantaj viitor şi incert dar potential superior.
              Diferenta fundamentala intre economisire si investire este data de gradul de toleranta la risc pe care fiecare dintre noi ar trebui sa-l cunoasca. Astfel, daca economisirea presupune pastrarea valorii banilor in conditii de risc ce tind spre ZERO, investirea iti ofera sansa  multiplicarii valorii banilor dar in conditiile asumarii de riscuri(proportionale cu procentul asteptat de profit).
            O metoda simpla de a-ti estima toleranta la risc este dat de raspunsul la urmatoarea intrebare:
  • Daca ai avea de ales intre a primi 10 lei imediat sau a risca si a castiga mai mult in conditiile in care sansele de a pierde sunt de:
  • 10%  dar castigi 20 lei
  • 20%  dar castigi 40 lei
  • 30%  dar castigi 80 lei
  • 40%  dar castigi 160 lei
  • 50%  dar castigi 320 lei
  • 60%  dar castigi 640 lei
  • 70%  dar castigi 1280 lei
  • 80%  dar castigi 1560 lei
  • 90%  dar castigi 3120 lei
Ce ai alege?
Functie de raspunsul propriu fiecare isi face un profil de risc:
  • CONSERVATOR: nu isi asuma nici un risc preferand sa ia cei 10 lei siguri si imediat
  • PRUDENT: refuza cei 10 lei, asumandu-si potentiale riscuri dar cu sanse de castig de peste 80% (categoriile 1-2)
  • BALANSAT/ECHILIBRAT_capabil sa-si asume riscuri medii(categoriile 3-4)
  • DINAMIC/AGRESIV/SPECULATIV cu apetenta mare la risc (categorile 5-7)
  • JUCATOR de GAMBLING de tipul totul sau nimic ce risca “totul pe-o singura carte” (categoriile 8-9)
            Daca exemplul de mai sus, este dificil de inteles(lucrul cu procente),imaginati-va urmatoarea situatie: intr-o urma sunt 10 bile, din care 9 rosii(castigatoare) si una neagra (necastigatoare). Sansele ca sa extrageti bila neagra sunt teoretic de 10%...adica aveti 10% sanse sa pierdeti, iar 90% sanse sa castigati.
            Pentru cei carora le vine greu sa se autoevalueze doar cu acest test, am un chestionar elaborat pe profiluri de risc, pe care il ofer GRATUIT tuturor abonatilor blogului care mi-l vor solicita prin comentariile lasate la sfarsitul articolului, sau la adresa mada_clubro@yahoo.co.uk.
            Acum ca ne-am facut o idee despre ce reprezinta riscul si ne-am autoevaluat toleranta la risc, sa vedem, concret care sunt riscurile asociate oricarei investitii:

  • Riscul de lichiditate: este dat de imobilizarea unei sume de bani in investitie, fiind dat de gradul de lichiditate al acesteia(rapiditatea/usurinta vanzarii imediate a investitiei in vederea transformarii acesteia din nou in bani).De aceea sunt de preferat investitiile lichide.
  • Riscuri de cash-flow: parte a riscului de lichiditate, dat de momentul/perioada/ritmul in care vin incasarile din investitie, raportat la momentul efectuarii cheltuielilor de mentinere a investitiei.
  • Riscul global: s-a observat cel mai bine in actuala criza in care investitii locale bine fundamentate au devenit (partial)insolvabile din cauze externe/globalizare(lipsa investitori sustinere, piete desfacere externe, crestere preturi materii prime,etc)
  • Riscul sectorial:este foarte important de studiat sectorul in care investim, atat ca performante trecute cat si ca oportunitati viitoare/tendinte de piata.
  • Riscul legislativ: legea stimuleaza sau constringe investitiile in respectivul domeniu? (vezi reduceri/scutiri taxe, impozit, facilitati plata, sau dinpotriva taxeaza suplimentar?)
  • Riscul de piata: se vor observa tendintele de evolutie/involutie a cererii clientilor pe piata pe care activeaza posibila noastra investitie.
  • Riscuri naturale: investitia noastra este afectatata de cauze naturale?(de exp: sezonalitate, factori de mediu: vant, ploaie, frig, inghet, calamitati: inundatii, surpari,etc)
  • Riscuri de sanatate: va fi la fel de profitabila investitia si atunci cand nu te vei mai putea ocupa personal/fizic de ea? este f.important mai ales in cazul finantelor personale, in care o singura persoana genereaza venitul, economisteste si face strategia de investitie.
  • Riscul de localizare: iti solicita prezenta fizica in procesul investitional/managerial sau poate fi gestionata si de la distanta(internet/telefon)?
  • Riscul investitional(de subperformanta): dat de nivelul sub asteptari la care performeaza investitia ta: care este nivelul de venit pe care il astepti in urma investitiei facute? Dar nivelul minim acceptabil sub care esti nevoit s-o vinzi?

            Acestea ar fi doar cateva din riscurile generale pe care le presupun investitiile, la care, desigur, se adauga riscurile particulare, specifice fiecarei investitii in parte. De aceea, in vederea minimizarii tuturor acestor riscuri, in investitii exista

REGULA DE AUR  =  DIVERSIFICARE  PORTOFOLIU  INVESTITIONAL

              Aceasta diversificare presupune alocarea unui procent de 20-30% din disponibil pe fiecare sector de activitate( imobiliar, bursa, forex, arta, marfuri, afaceri personale, etc). Investitorii sofisticati merg si mai departe: acesti max.30% alocati sectorial sunt la randul lor impartiti in plasamente pe diversi emitenti/titluri/ marfuri/companii, ajungandu-se astfel ca

un plasament sa detina maxim 10% din totalul portofoliului investitional.

            In acest fel investitorul este pregatit mental/financiar sa accepte ca o manifestare extrema a oricarui risc de mai sus(pierderea totala a sumei alocate respectivei investitii), in oricare din investitiile sale, ii va afecta portofoliul intr-un procent de maxim 10%.
            Probabil asta la motivat si pe Kiyosaki sa spuna ceva de genul: cand casa in care locuiesti e cea mai mare investitie a ta…atunci viitorul nu suna deloc bine…si asta o spun ca sa fiu elegant:)
              
            Ca si domenii de interes in finantele personale, posibilitatile de investire sunt numeroase, depinzand de diversi factori, cum ar fi: scopul investitiei, marimea capitalului disponibil investirii, gradul de risc asumat, gradul de educatie(intelegere a pietelor finaciare), abilitati practice, cunostinte in domeniul in care investesti, abilitati antreprenoriale si de personalitate, timpul disponibil gestionarii investitiei, etc.

          Dincolo de toate aceste variabile, 
          regula de baza in finantele personale este definirea scopului investitiei.

          Astfel, putem distinge 3 scopuri majore ale investitiilor:

  • Investitii facute in vederea economisirii(limitarii consumului) resurselor financiare.
  • Investitii in dezvoltarea personala.
  • Investitii facute in vederea crearii de plusvaloare.

            In partea a doua a acestei postari dedicata investitiilor, voi detalia concret, cu exemple punctuale, fiecare din aceste 3 scopuri.
             Asadar tineti aproape, pentru ca in curand deschidem MINA DE AUR!

Pana atunci insa,
De retinut:

  • Stapaneste banii sau ei te vor stapani pe tine!
  • Creaza-ti surse de VENIT ACTIV/PASIV pentru linistea ta financiara.
  • Cunoaste-ti propria toleranta la RISC!
  • Calculeaza si asuma-ti RISCURI!
  • Diversifica portofoliul investitional, in vederea minimizarii riscurilor.

Cu drag,
Madalin George MITRU,
mada_clubro@yahoo.co.uk

2 comentarii:

  1. recunosc...articolul asta nu l-am citit, dar eu te intreb: cum sa fac sa nu mai cheltui asa de multi bani? :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Problema asta imi aduce aminte de liceu, cand aveam un coleg ce venea doar la teze:
      D-na prof, eu n-am putut sa ajung la nici o ora, dar..pot sa dau teza:)?
      Raspunsul la probl ta il gasesti aici:
      http://inteligenta-financiara.blogspot.com/2012/03/cum-ne-gestionam-banii1.html si aici:
      http://inteligenta-financiara.blogspot.com/2012/03/cum-ne-gestionam-banii2.html.
      Dupa ce le citesti si inca mai ai nelamuriri iti stau la dispozitie, cu intrebari/raspunsuri concrete.

      Ștergere