Translate

PONTUL ZILEI:

PONTUL ZILEI ! Incepanad de luni 18.06.2012 disponibil GRATUIT/pe mail DOAR ABONATILOR blogului.
Pentru abonare, introduceti-va adresa de mail in casuta FOLLOW by EMAIL (apoi apasati SUBMIT) situata imediat sub PONTUL ZILEI, in drepta.

19.06.2012 : Oferta Kaufland saptamana 18-24.06.2012
Pentru a avea acces la continutul PONTUL ZILEI, abonati-va, introducand adresa de mail in casuta FOLLOW by EMAIL (apoi apasati SUBMIT) situata imediat sub PONTUL ZILEI, in drepta.

18.06.2012 : Rezultatul alegerilor parlamentare din Grecia. Strategii investitionale.
Pentru a avea acces la continutul PONTUL ZILEI, abonati-va,
introducand adresa de mail in casuta FOLLOW by EMAIL (apoi apasati SUBMIT) situata imediat sub PONTUL ZILEI, in drepta.

marți, 5 iunie 2012

BANII IN CUPLU.





Marea provocare inainte de-a spune DA!

           Ideea acestui articol a plecat de la discutiile purtate cu diverse cupluri tinere sau chiar familii despre banii in cuplu. Ascultandu-i am ajuns la concluzia ca fie acesta este un subiect tabu, de evitat, fie atunci cand il deschizi, de fapt deschizi Cutia Pandorei.
           Oare asa sa fie?
           De aceea, astazi m-am hotarat sa abordez acest subiect obiectiv deschis si lejer ca intr-o discutie cu prietenii cititori. Asa ca te invit sa-ti pregatesti o ceasca de cafea, ceai sau o bere..caci vom avea de discutat.

           In primul rand am ales titlul de BANII IN CUPLU in loc de BUGETUL FAMILIEI, deoarece consider aspectul drept una din problemele majore ce trebuie abordate, discutate si rezolvate inaintea intemeierii unei familii. De multe ori insa, dupa cum mentionam mai sus, acesta esta este un subiect tabu, ca si ...multe altele de altfel, subiecte pe care noi le rezolvam dupa ureche, pe principiul: dragoste sa fie ca..ne-om intelege.

            Mie unuia, imi scapa legatura dintre dragoste si bani, cel putin din punct de vedere romantic, pentru ca dragoste pe bani deja e altceva, ce nu face subiectul postarii de azi.

            Inainte de a aborda punctual problema ar trebui mentinat ca discutia isi are sens in cazul celor hotarati se formeze un cuplu, ce aleg de comun acord sa locuiasca impreuna.

            Asadar, decizia a doua persoane de a locui impreuna, separat de parinti, implica anumite aspecte care ar trebui avute in vedere. Dincolo de motivatia romantica de a fi mereu alaturi de persoana iubita, mutatul impreuna presupune un pas important pentru cei doi, atat individual cat si al viitorului cuplu: independenta fata de parinti, libertate dar si responsabilitate pe masura. 

          De acum cei doi n-ar trebui sa se arate surprinsi de aspecte ca acestea:
  • La intoarcerea acasa, sa gasesca frigiderul gol..fiindca “celalalt a uitat” sa treaca pe la market,
  • Rufele murdare nu mai au loc, pentru ca cineva a considerat chilipir garsoniera inchiriata iar masina de spalat..un lucru minor,
  • TVul nu are emisiune pentru ca “celalalt a uitat” sa achite cablul
  • Calculatorul nu are net…din acelasi motiv
  • Samd
            Asadar, aspectele financiare, vrand-nevrand fac parte din viata nostra, iar intelegerea, discutarea si rezolvarea lor ca orice alta problema are rolul de a aduce pacea si linistea ulterioara in cuplu.

          Ca urmare, sunt cateva probleme pe care cei doi ar trebui sa le analizeze inaintea mutarii impreuna:

  • Cati bani castiga fiecare? Direct, cinstit, onest.
  • Personalitatea financiara a fiecaruia. Aici intra modul in care isi cheltuie fiecare banii.
Ii cheltuie in intregime de la un salar la altul?
Fac economii?
Acumuleaza datorii de la un salar la altul?

  • Care sunt prioritatile fiecaruia cand vine vorba de a cheltui banii?
  • E nostim sa ai un partener copilaros, sociabil si spontan, cu multi prieteni si iesiri zilnice cu baietii “la o bere” sau fotbal/tenis/etc, pasionat de gadgeturi, ce se lauda cu ultimul lui model de Playstation sau smartphone, dar cand o face din banii de chirie nu mai e deloc amuzant.
  • La fel de agreabila, dulce si “scumpa” este iubita ta cand te surprinde aprope zilnic cu un nou look      (tunsoare, unghii, imbracaminte, accesorii, etc),dar in cuplu asta poate face diferenta intre “a fi sau a nu fi”… bransat la utilitati, ea “uitand” ca banii erau pentru factura restanta la electricitate:) 
  • Sau ce-ai putea alege pentru a pastra pacea in cuplu, dintre:
  • O rochie noua pentru EA sau o mulineta la undita pt EL ca pasionat de pescuit ?
  • Un tratament cosmetic pentru EA sau o iesire la meciul echipei favorite pentru EL ?
  • Unghii cu gel pentru EA sau un DVD cu un film de superactiune pentru EL?
Cred c-ati prins idea…

            Ca urmare, pot aparea cu adevarat probleme majore din lipsa de gestionare a finantelor personale si nu-i de mirare ca alaturi de violenta domestica si consumul de alcool, gestionarea banilor este principala sursa de conflict in familie.
Subliniez gestionarea banilor, nu numarul acestora.

            Discutand cu diverse cupluri problema de fata, am obesrvat ca predomina doua moduri de gestionare a banilor in cuplu, avand fiecare atat avantaje cat si dezavantaje. Eu unul le consider extreme dar incerc sa le prezint asa cum se intalnesc in viata de zi cu zi:

1.      Banii la comun : pare sa fie cea mai raspandita forma de abordare a bugetului, cei doi parteneri punand in comun sursele e venit, indiferent de cantitatea acestora, considerand gestul, drept suprema incredere in partener. Aceasta abordare are avantajul crearii unei stranse legaturi intre parteneri (in faza initiala), cat si dorinta de a-si face planuri financiare viitoare pe baza bugetului comun (cumpararea unei locuinte, autoturism, excursii, mobila, etc). Dezavantajul deriva tocmai din falsa impresie de abundenta creata, cei doi avand acces la o cantitate cel putin dubla de bani decat aveau individual, astfel ca, in timp, tendinta de a-i cheltui individual/in cuplu se dubleaza si ea. Astfel cei doi ajung in curand ca la jumatatea lunii sa nu mai aiba bani de cheltuieli curente, iar pe final de luna cu restante la utilitati, de vina fiind intotdeuna celalat: ea cheltuie prea mult, el nu aduce suficient:).  Un alt dezavantaj al banilor la comun este situatia jenanta de a-i justifica celuilalt pe ce ai cheltuit banii si de ce ai facut-o…incercand sa raspunzi la intrebarea retorica:”chiar iti trebuia…acum?” Un alt mare dezavantaj este dat de insasi situatia “numirii unui gestionar” al banilor, care de cele mai multe ori actioneaza pe principiul “daca ceva e bun pentru mine, e bun si pentru celalat”. Mergand pe acest principiu, un barbat se va considera responsabil de viitorul cuplului, facand economii, restrangand bugetul de cheltuieli zilnice, creand sentimente de frustrare partenerei care nu-si mai poate folosi proprii bani asa cum doreste, iar o femeie “gestionar” va considera un gest de iubire sa-si ofere ei dar si partenerului tot felul de capricii, iar momentul in care banii se vor termina, il va acuza direct sau cel putin va gandi subconstient ca partenerul ar trebuia sa aduca mai multi bani. Astfel, desi au cele mai bune intentii, cei doi parteneri ajung de cele mai multe ori sa se frustreze reciproc, ei nefiind in stare sa inteleaga logica  comportamentul financiar al celuilalt.

2.      Banii separat : adica fiecare cu banii lui, impartind la jumatate fiecare nota de plata din cheltuielile comune. Are avantajul pastarii independentei financiare si personale a fiecaruia dintre parteneri, a stilului de viata de dinainte, a micilor capricii cu care a fost obisnuit fiecare, in comun fiind doar sentimentele de iubire, pretuire, respect, intelegere si sustinere morala a celuilalt. Cei ce adopta un astfel de sistem sunt pragmatici, considerand cuplul ca o uniune din dragoste nu o o societate comerciala in care fiecare trebuie sa contribuie cu un capital propriu pentru a primi ulterior dividende:). De asemeni, in acest caz, cei doi nu vor mai fi pusi in postura jenanta de a intreba cat castiga celalalt( salariu, sporuri, venituri individuale suplimentare) dar nici nu-si vor mai justifica excesele sau cheltuielile financiare personale( de exemplu cheltuieli generate de intretinerea unui copil dintr-o relatie anterioara). Dezavantajul unei asemenea gestionari este dat de sentimentul neimplicarii totale in relatie, cei doi nefacandu-si planuri financiare comune, decat cel mult la nivel declarativ.

           Ca intotdeuna, consider ca poate exista  si o a treia cale, de mijloc, echilibrata, deschisa, flexibila, care combina avantajele celor doua moduri anterioare de gestionare a banilor dar si minimizeza dezavantajelor mentionate mai sus.

          Acesta este bugetul partial comun, care presupune:

  • O parte de cheltuieli curente comune, iar restul
  • Cheltuieli individuale, adica bani proprii(preferabil cea mai mare parte a venitului) si
  • Economii comune - optional (dar recomnadat) in vederea atingerii de obiective financiare de viitor ( o locuinta, un autoturism, vacanta, o calatorie in jurul lumii:), mobila, electrocasnice, etc)
        Aceasta ultima parte are rolul de a da o perspectiva pozitiva, de incredere in viitorul relatiei, crescand implicarea si interesul partenerilor in acest sens.
              
            Revenind la bugetul comun, consider ca acesta ar trebui sa cuprinda:
       ·        Cheltuieli transport: bilet, abonament, carburant.
·        Cheltuieli autoturism personal(impozit, rovigneta, ITP, schimb ulei, cauciucuri,piese,etc) doar daca il folosesc amandoi, indiferent cu ce ocazie sau cine e proprietarul.
·        Mancare,
·        Chirie,
·        Intretinere si/sau utilitati: energie, gaz, cabluTV, internet, apa, canalizare, etc…
·        Rate cu utilizari comune(electrocasnice, mobila, etc).
·        De asemeni aici se pot include cheltuieli comune de timp liber/ weekend/ iesiri in oras impreuna.

·        In mod exceptional tot aici sunt incluse si cheltuielile individuale dar care consider ca ar trebui sa implice eforturile comune ale partenerilor, ca de exemplu:
·        Rezolvarea problemelor serioase/majore de sanatate chiar daca apartin doar unuia dintre parteneri (consultatii, imagistica, medicatie, operatii, recuperare)
·        Cheltuieli ocazionate de cresterea si educarea unui copil chiar daca acesta apartine doar unuia dintre parteneri,
·        Cheltuieli ocazionale ce implica diverse evenimente aparute in viata unuia dintre parteneri: nunti, botezuri, cumatrii, inmormantari, etc.
·        Cheltuieli ocazionate de continuarea studiilor unuia dintre parteneri, extrem de discutabil datorita imposibilitatii cunatificarii avantajului adus cuplului…de cele mai multe ori, fiind de evitat efortul comun.

          Suma alocata cheltuielilor comune poate fi egala(fixa) atunci cand partenerii au venituri apropiate, sau ca procent din venit, atunci cand partenerul cu un venit substantantial mai mare doreste sa-si pastreze stilul de viata si pentru aceasta se ofera sa plateasca suplimentar. Daca nu, va trebui sa renunte partial la confortul sau si sa-si asume conditia de a trai intr-un mediu adecvat unui venit redus.

mic STUDIU DE CAZ:        
         Un cuplu in care unul castiga 600 ron iar celalalt 2000, cheltuielile comune fiind de 1200 ron.
         A imparti cheltuielile comune in mod egal(suma fixa) il face pe partenerul cu venit mai redus, total dependent de celalat, fiind pus in situatia de a cere zilnic bani si a-si justifica cheltuielile.
         In acest caz, consider ca mult mai echilibrata ar fi situatia in care fiecare aloca un procent din venitul propriu.    
         In cazul de fata cca 300 ron, respectiv 900 ron.
         Restul de 300 respectiv 1100 ron ramanand la dispozitia fiecaruia dintre cei doi parteneri pentru cheltuieli individuale.

         Dupa cum am mentinat mai sus, recomandabil ar fi ca din sumele individuale ramase la dispozitia partenerilor cei doi, sa-si uneasca eforturile(da stiu, suna proletar:) in vederea atingerii de scopuri si idealuri comune:
  • O locuinta proprie, pentru a nu mai sta in chirie..peste 10 ani:)
  • Un autoturism nou, mai economic si/sau confortabil pentru concedii, deplasari curente la serviciu sau pentru a-si vizita soacra:)
  • Excursii in destinatii exotice,
  • Etc
          Astfel cei doi isi pot deschide un cont comun, contribuind fiecare cu un anumit procent din venit.
          In cazul de fata, cca 50 ron respectiv 150 ron, acumuland astfel intr-un an min.2.400 lei+dobanda (suficient pentru o excursie in 2) ...sau cca 30.000 in 10 ani. pentru un autoturism sau chiar o garsoniera modesta.Valorile date sunt orientative, in timp veniturile crescand, fiind ajustate cel putin cu rata inflatiei.

           Motivul financiar al economiilor comune este aceela ca-i de preferat sa economisesti lunar, sa primesti dobanda in tot acest timp, sa cauti oferte bune si sa poti profita de ele imediat ce apar, decat sa faci achizitii costisitoare pe credit, sa platesti dobanda si sa fii legat de banca inca mult timp dupa ce bunul achizitionat deja si-a injumatatit valoarea.

           Motivul romantic al economiilor comune este tocmai acela ca dincolo de dragoste, partenerii se vad implicati intr-un efort comun, se sustin unul pe altul, crescandu-si astfel implicarea in relatia de cuplu. De asemenea economiile comune se constituie intr-o plasa de siguranta in cazul caderilor financiare ale oricaruia dintre ei.

            Motivul pragmatic, oricat de cinic ar suna, este acela ca nu de putine ori, dupa o certa, partenerii au renuntat sa plece de acasa sau chiar din relatie, retinuti tocmai de aceasta ancora financiara, a planurilor pe termen lung, avand sentimentul de implicare si responsabilitate.

            Daca si tu esti intr-o relatie de cuplu si locuiti impreuna, am sa te rog sa-mi lasi un comentariu sub acest articol referitor probleme financiare personale intampinate in cuplu sau dimpotriva ce solutii inedite(dar legale si decente) ai gasit la rezolvarea acestora, pentru a invata toti din experinta ta.
            Daca ti-a placut articolul si consideri ca ai prieteni caroara le-ar fi util trimite-le linkul sau mai simplu, dai un SHARE / DISTRIBUIE pe facebook.
            Impreuna putem fi mai buni.

Cu drag,
Madalin George MITRU
mada_clubro@yahoo.co.uk

Un comentariu: