Translate

PONTUL ZILEI:

PONTUL ZILEI ! Incepanad de luni 18.06.2012 disponibil GRATUIT/pe mail DOAR ABONATILOR blogului.
Pentru abonare, introduceti-va adresa de mail in casuta FOLLOW by EMAIL (apoi apasati SUBMIT) situata imediat sub PONTUL ZILEI, in drepta.

19.06.2012 : Oferta Kaufland saptamana 18-24.06.2012
Pentru a avea acces la continutul PONTUL ZILEI, abonati-va, introducand adresa de mail in casuta FOLLOW by EMAIL (apoi apasati SUBMIT) situata imediat sub PONTUL ZILEI, in drepta.

18.06.2012 : Rezultatul alegerilor parlamentare din Grecia. Strategii investitionale.
Pentru a avea acces la continutul PONTUL ZILEI, abonati-va,
introducand adresa de mail in casuta FOLLOW by EMAIL (apoi apasati SUBMIT) situata imediat sub PONTUL ZILEI, in drepta.

joi, 3 mai 2012

ROATA VIETII


 SECRETUL FERICIRII: Gasirea echilibrului in viata


“Cine-i fericit?
 Acela care are un trup sanatos, spirit iscusit si fire educata”  Thales din Millet.


              Dupa cum am vazut intr-una din postarile trecute,
una dintre mentalitatile fundamentale ce fac diferenta intre abundenta si frustrare, este aceea ca abundenta aduce “si una si alta”, pe cand frustrarea implica intotdeuna o alegere in defavoarea alteia “ori una, ori alta”.
              Astfel, totul se leaga si se completeaza ca intr-un cerc la cei cu mentalitatea abundentei: increderea genereaza abundenta, abundenta ne face sa ne urmam visurile/ cariera, intalnim persoane noi, socializam/ne marim cercul de prieteni/cunostinte crescandu-ne posibilitatea de-a intalni oameni noi, cu specilizari diverse, devenim educati, atragem parteneri asemeni noua si, ne intemeiem o familie, crestem si ne dezvoltam material, spiritual, emotional.
            
            De aceea, am considerat ca detalierea  abundentei in viata de zi cu zi merita  toata atentia noastra.

            Alegoria pe care v-o propun astazi este aceea de a vedea viata, in toate aspectele ei, asemeni unei roti …de bicicletaJ
            Acesta roata are 8 spite, corespunzatoare domeniilor fundamentale ale vietii sau valorilor proprii ale fiecarei persoane:

  • Familie/ Casa
  • Dragoste/ Iubire/ Seductie
  • Bani/ Avere materiala
  • Cariera/ Afacere proprie
  • Dezvoltare personala/ Vocatie
  • Socializare/ Prieteni
  • Spiritualitate/ Credinta
  • Sanatate/ Nutritie/ Sport

            Aceste valori sunt universal acceptate ca fiind fundamentale in dezvoltarea personala.                        Totusi, daca tu consideri ca una sau mai multe din aceste aspecte nu reprezinta valori generatoare de fericire/satisfactie pt tine, le poti inlocui sau adauga alte valori proprii. De exemplu:
  • Libertate
  • Lupta pentru o cauza
  • Calatorii/ Excursii
  • Etc.

            Utilitatea acestei interpretari deriva din faptul ca realizeaza o radiografie individuala, punandu-ti in fata imaginea vietii tale exact asa cum este.
             Asadar, daca vrei sa vezi cum arata roata vietii tale, te invit la urmatorul exercitiu:
             Deseneaza un cerc generos pe o foaie de hartie, pe care apoi imparte-l in 8 ca in figura de mai jos:


           
             Dupa ce l-ai desenat, noteza domeniile de interes pe fiecare dintre cele 8 spite, ulterior impartind fiecare spita in 10 segmente egale, notand cu 0 centrul cercului si cu 10 intersectia spitei cu cercul.
              Acum esti doar tu cu tine. Fii sincer si acorda-ti note, functie de cat de satisfacut esti de respectivul domeniu. Dupa cum observi este extrem de subiectiva evaluarea intrucat tu evaluezi functie de criteriile tale si satisfactia ta personala.
De exemplu: Un venit de 1000 ron/luna poate fi evaluat cu 10 de cineva chibzuit, cum la fel de bine poate fi evaluat cu 4 de o persoana cheltuitoare.
Sau: faptul ca ai avut 3 relatii sentimentale pana acum poate fi pt cineva o viata sentimentala de nota 9, iar pentru altul, sa genereze frustrari si sa nu acorde mai mult de nota 2, evident functie de varsta si experienta. De aceea experimentul este unic si rezultatele incomparabile.
              OK! Ultimul pas care trebuie sa-l faci este de a uni aceste puncte, evident in ordinea evaluarii. Nota domeniului 1 cu nota domeniului 2, cu nota domeniului 3,…cu nota domeniului 8 si inchizand cu nota domeniului 1.
             
              Ce vezi acum? 
              Figura are o forma regulata?
              O comparam mai sus cu o roata …de bicicleta. Inchipuie-ti ca ai doua astfel de roti la bicicleta.    Cat de usor crezi ca-ti va fi sa inaintezi in viata cu aceste roti…?

             Ce ne invata acest experiment?
Multi ar considera ca roata ideala este aceea in care evaluam cu 10 toate domeniile. Astfel am avea o roata mare, perfect rotunda si deci o deplasare usoara prin viata.
           
              Intr-adevar, spre asta ar trebui sa tindem, dar pana atunci sa ne concentram pe  echilibrarea rotii.
              A echilibra aceasta roata insemna sa observam acele 2-3 domenii care se afla cu mult sub media celorlalte si sa ne concentram mai mult asupra lor, pentru a le creste. Deoarece acestea genereaza frustrari care ne impiedica sa evoluam la adevaratul nostru potential si sa ne bucuram de viata.
Cum sa crestem in aceste domenii si sa echilibram roata? Simplu.
Extragandu-ne energia, motivandu-ne  si mobilizandu-ne pe baza realizarilor din celelalte 2-3 domenii in care excelam si concentrandu-ne, alocand resurse( financiare, timp, abilitati, disponibilitate de a invata) domeniilor in care suntem deficitari.
             Chiar daca pentru moment aceasta se va face in defavoarea domeniilor in care sunt natural buni.

De exemplu: Daca avem o cariera de success, bani si o familie iubitoare dar stam mai putin bine cu sanatatea, socializarea si scopul in viata, putem renunta pt cateva luni sa mai stam peste program, ocupandu-ne mai mult de sanatate, luandu-ne un abonament la o sala de fitness atat pentru a ne intretine conditia fizica cat si pentru a cunoaste persoane noi ce impartasesc aceleasi valori ca si noi.

              Spun aceasta deoarece nu poti fi fericit prin extreme, ci doar prin echilibru in viata ta.
Degeaba ti-ai acordat nota 10 la 6-7 domenii din viata ta, cand la una sau doua ai nota 2.
Viata nu stie sa calculeze media.
Atunci cand te doare o masea, nimic nu te poate face fericit: poti fi milionar, seducator cu o prietena/sotie fotomodel, inconjurat de prieteni, sa iti cunosti vocatia si visul, dar nu-l poti urma datorita durerii. Si devii irascibil, nervos si ajungi sa pierzi si ceea ce ai castigat.

               Asa ca, recomandarea mea este: pune in stand-by(conservare/pastrare in functiune) domeniile in care excelezi in mod natural si infrunta-ti temerile, mobilizandu-te sa cresti domeniile ce-ti genereaza frustrari. Doar asa, prin efort, educare si evolutie vei ajunge la o viata echilibrata si vei cunoaste fericirea.
Deoarece fericirea nu-i o destinatie unde sa ne grabim sa ajungem, ci este insasi calatoria vietii.

            Daca ti-a placut ceea ce ai citit da un SHARE sau DISTRIBUIE postarii, pentru a impartasi cu cat mai multi unul din secretele fericirii.
             Iar daca tu consideri ca ai ceva de completat, te astept cu tot interesul cu commenturi pe tema articolului.

Cu drag,
Madalin George MITRU
mada_clubro@yahoo.co.uk

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu