Translate

PONTUL ZILEI:

PONTUL ZILEI ! Incepanad de luni 18.06.2012 disponibil GRATUIT/pe mail DOAR ABONATILOR blogului.
Pentru abonare, introduceti-va adresa de mail in casuta FOLLOW by EMAIL (apoi apasati SUBMIT) situata imediat sub PONTUL ZILEI, in drepta.

19.06.2012 : Oferta Kaufland saptamana 18-24.06.2012
Pentru a avea acces la continutul PONTUL ZILEI, abonati-va, introducand adresa de mail in casuta FOLLOW by EMAIL (apoi apasati SUBMIT) situata imediat sub PONTUL ZILEI, in drepta.

18.06.2012 : Rezultatul alegerilor parlamentare din Grecia. Strategii investitionale.
Pentru a avea acces la continutul PONTUL ZILEI, abonati-va,
introducand adresa de mail in casuta FOLLOW by EMAIL (apoi apasati SUBMIT) situata imediat sub PONTUL ZILEI, in drepta.

miercuri, 23 mai 2012

DE CE sa mergem in vacanta?


               
            Bine v-am regasit dragi prieteni, dupa o vacanta de 2 saptamani, in care atat eu cat si postarile pe blog au luat o pauza. Binemeritata… as zice.
               
            Pentru mine fu una deopotriva relaxanta cat si inspirationala, deoarece am cules cateva povesti, pe care, dupa o minima prelucrare le-am adaptat la tematica blogului. Dar despre asta mai multe in postarile urmatoare.

            Scopul acestui articol este de a redescoperi copilul din noi, emotia, entuziasmul si exuberanta ce vin doar la idea de vacanta, libertate, distractie. Mai ales acum cand vremea e tot mai calda si se apropie sezonul concediilor pentru majoritatea dintre noi. Ei bine, acesta este unul dintre avantajele libertatii financiare de care v-am vorbit pana acum: nu ai nevoie de aprobare de concediu. Esti liber sa mergi cand vrei, unde vrei….si nu in ultmul rand, la preturi de sub 30% fata de oferta din sezon(iulie-august). Asa ca ai ocazia sa-ti faci 3-4 vacante pe an, in extrasezon in loc de una in plin sezon.

            Concret, eu in mai merg la mare/plaja (evident nu la noi, nu din snobism ci pentru ca inca nu-i sezon) in septembrie balneo(ape termale, masaj, refacere) iar in februarie la munte. Toate 3 adunate costa mai putin decat una singura in plin sezon. Cum reusesc? Simplu: programari din timp in capete de sezon, dar si last minute(oferte de ultim moment).

           Si totusi de ce sa merg in vacanta? ar putea intreba unii, cand pot face atatea altele cu banii astia: sa-mi schimb mobila in casa, sa-mi iau o plasma, un aer conditionat sau alte electrocasnice, sa-mi renovez casa, sa-mi cumpar un smartphone sau tableta de ultima generatie sau sa-mi schimb masina spre invidia vecinilor.

           Pai, sa vedem, cateva avantaje ce decurg din programarea unei vacante, pentru ca apoi, in cunostinta de cauza sa raspundem la intrebarea:

                            merita sau nu sa mergem in vacanta?

          Pentru mine, programarea, rezervarea si petrecerea unei vacante insemna:

  • Spor de eficienta si mobilizare in activitatea curenta: ultimile 4 postari pe blog au fost realizate in cele 4 zile dinaintea plecarii in vacanta, in conditiile in care, pana atunci realizam doar o postare saptamanal. (te relaxezi mult mai bine dupa un efort intens, avand sentimentul implinirii si autodepasirii)

  • Emotia si entuziasmul ce insotesc pregatirile de concediu, constituie de fapt preludiul vacantei... momente inegalabile in care cauti informatii despre destinatiile in care vei ajunge, pentru ca ulterior, sa-ti faci scenarii despre locurile in care vei merge si vei pune in valiza lucrurile pe care consideri ca le vei folosi la plaja, plimbari pe faleza, iesiri la restaurant sau cluburi.

  • Drumul insusi: eu sunt mai conservator din fire, asa ca pentru destinatii noi si relative apropiate( Europa) folosesc  transportul terestru deoarece consider ca oportunitatea descoperirii de lucruri noi la fiecare kilometru parcurs minimizeza efectele oboselii acumulate prin stabaterea a 1000-2000 km. Si cand spun lucruri noi ma refer la:
  • Oportunitati de afaceri inexistente inca la noi in tara/oras.
  •  Detalii arhitecturale/peisagistica individuale(case/ blocuri) sau colective(cartiere/orase)
  • Cadrul natural variat: peisaje, flora , fauna, munti, plaje, vii, livezi, diverse plantatii, etc
  • Gradul de dezvoltare al altor tari: fie superior noua( ne da o directie spre care sa tindem) fie inferior( sa ne aducem aminte de unde am plecat si noi si sa fim recunoscatori pentru ceea ce avem)
  • Spiritul de libertate, relaxare si curiozitate indus de cei 2000 km pe care-i vei avea de stabatut.
  • Vacanta propriu-zisa: aici depinde foarte mult de genul/stilul de turism pe care il prefera fiecare. La o extrema situandu-se turistul cusurgiu de all inclusive ce merge in vacanta exclusiv pentru a fi servit, pentru care relaxare=lenevie in sezlong la soare, mancare si bautura la discretie si o cazare de 4-5 stele...si parca tot s-ar fi putut face ceva mai bine. La cealalta extrema turistul de explorare, mai putin interesat de calitatea cazarii, el neavand nevoie decat de un pat in care sa se ohihneasca cand si cand dupa explorarile zilnice( si/sau nocturne, dupa cazJ): El cauta plaje noi, peisaje virgine, mancare traditionala, de fiecare data in alt loc, dar alaturi de oamenii locului, incercand sa-i inteleaga, sa invete cateva cuvinte in limba lor si pe cat posibil sa socilizeze cu ei, empatizand cu mentalitatile si stilul lor de viata.(de exp:  siga-siga = incet-incet ,este o expresie ce reda perfect stilul de viata grecesc: relaxat, fara stress, specific tarilor mediteraniene ai caror locuitori stiu sa se bucure de micile placeri ale vietii: un pescuit, o masa buna direct pe faleza/plaja, cu vedere la mare, un pahar de vin, siesta obligatorie dupa masa, iar seara o plimbare relaxanta in care simti briza marii ce te racoreste…si-ti deschide pofta pentru o noapte alba, de distractii…De asemeni, turistul de explorare cauta locuri si obiective noi, neincluse in ghidurile turistice, placerea lui fiind data tocmai de descoperirile proprii facute cu harta in mana, la pas sau cu o bicicleta inchiriata: obiective culturale, istorice, ruine, civilizatii disparute, mancaruri, bauturi si arome locale si de ce nu mici oportunitati de afaceri ce pot fi adaptate si la noi… etc.
  • Amintirile cu care vii din fiecare concediu: suveniruri si poze, nimicuri pentru moment, dar inestimabile dupa ani, cand vei povesti copiilor sau nepotilor istoria fiecarui souvenir, vei vedea fotografiile facute si-ti vei aduce aminte de minunatele experiente si locuri si momente prin care ai trecut pe parcursul vietii.
         Cam acestea ar fi cateva din motivele ce ma determina pe mine sa merg in vacanta, sa caut noi destinatii, indiferent cat de mult mi-ar fi placut destinatia actuala si sa-i ofer sufletului bucurii si experiente pe drept cuvand nebanuite intr-un mic oras de provincie. Asta, deoarece consider ca acum , cand nu mai exista granite fizice sau mentale, trebuie sa ne folosim viata ca sa vedem, incerca, gusta, mirosi, atinge si experimenta tot ceea ce Dumnezeu a lasat frumos pe acest Pamant, pentru ca atunci cand ne vom intoarce la Tatal, acesta ne va intreba:
Cum ti-ai trait viata, fiule?
Iubind oamenii si tot ceea ce ai creat Tu, Doamne…sa fie raspunsul tau, fara regrete.

Cu drag,
Madalin George MITRU

PS: pe pagina personala de facebook am postat cateva poze din concediul in Kassandra/Chalkidiki…sugestive consider eu.

Un comentariu:

  1. foarte adevarat...
    poate doar un singur motiv ar mai fi-cel putin pentru mine: de fiecare data cand ma intorc din vacanta realizez de fapt cat de multe AM acasa,ce oameni minunati ma asteapta si cat sunt de fericita pentru toate astea.Parca niciodata nu sunt mai recunoscatoare pentru toate ca atuncci cand ma intorc de pe alte meleaguri..Pana la urma si cantecul "Iarba verde de acasa/Sa ma ratacesc prin lume nu ma lasa"-e nascut din acelasi sentiment de recunostinta si fericire pe care fiecare il are la un moment dat in viata...

    RăspundețiȘtergere