Partea a doua
MINA DE AUR
Dupa ce in prima parte am descoperit fundamentele teoretice ale investitiilor, in aceasta a doua parte vom descoperi, asa cum am promis, MINA DE AUR, adica acele detalii practice, precum si tehnica de realizare a investitiilor, detaliata pas cu pas.
Astfel, continuand cu acesta paralela INVETITII = MINA DE AUR, vom invata cum sa prospecam mediul/terenul in cautarea acelor mine de aur ce au potential de-a fi exploatate, cum sa ne pregatim intrarea in mina, uneltele necesare exploatarii, cum sa recunostem pepitele aurifere si in final cum sa alegem aurul din impuritati(metale comune, pamant, etc)
Dar inainte de a intra in detalii, sa ne reamintim cele 3 scopuri ale investitiilor:
- Investitii realizate in vederea conservarii resurselor deja existente
- Investitii in dezvoltarea/imaginea personala
- Investitii aducatoare de plusvaloare.
OBLIGATORIU in aceasta ordine.
In sensul ca nu te poti concentra pe dezvotarea ta personala atata timp cat esti plin de datorii sau nu poti pastra nici macar banii necesari subzistentei. Acum, ca ai stopat scurgerile din bugetul tau, te poti ocupa de dezvoltarea/imaginea ta personala, pentru ca capata suficiente incredere in tine cat si abilitati teoretice si ulterior practice despre ce anume presupun investitiile si care dintre acestea se preteaza personalitatii/timpului/stilului tau de viata. Daca vei sari aceasta etapa vei privi investitiile ca pe un joc la loterie in care destinul poate sa-ti surada sau nu, aruncand vina pe diverse conjuncturi/vinovati evident tu neavand nici o vinaJ.Trecand prin aceasta etapa de dezvoltare/educare personala vei intelege ca investitiile sunt un proces de rutina, ce presupun in majoritatea cazurilor aceeasi pasi:
- Documentare
- Simulare
- Investire reala.
- Urmarirea constanta(zilnic/saptamanal/lunar/etc) a investitiei.
- Ajustare pe parcurs si functie de rezultate:
- Aport suplimentar de capital in investitie,
- Lichidarea/ vanzarea investitiei simultan cu INVATAREA a cateva LECTII:
NU EXISTA ESEC CI DOAR LECTII(EXPERIENTE) INVATATE!
VINDE MINA DE AUR INAINTE DE A SCOATE TOT AURUL!
ODATA VANDUTA INVESTITIA NU TE GRABI SA INTRI IMEDIAT IN ALTA
Asadar, sa vedem in continuare ce pasi presupun fiecare din aceste etape:
1. Investitii facute in vederea conservarii resurselor financiare, sunt acele investitii ce au rolul de a astupa gaurile prin care se scurg banii finantelor personale.
Pentru mai multe detalii vezi articolele:
Aceste investii constau in:
- Conservarea resurselor financiare ce tin de locuinta: inlocuirea becurilor clasice cu becuri economice/LED, alegerea aparaturii electrocasnice din clase de consum A/A+, contorizare individuala la apa/gaz/electricitate/incalzire, izolare locuinta, adaptarea marimii/locatiei locuintei la necesitatile/puterea financiara a familiei, achizitionarea unei locuinte personale cash sau rate(in cazul in care rata de platit este considerabil mai mica decat chiria actuala), etc
- Minimizarea cheltuielilor ce tin de transport: daca locuiti intr-un oras mic in care distanta locuinta-serviciu este mai mica de 2-3 km, faceti deplasarea pe jos(va va energiza in drum spre serviciu, si va va relaxa pe drumul inapoi spre casa). Daca dinpotriva activitatile dvs presupun deplasari repetate in timpul serviciului achizitionati-va o bicicleta(pliabila), sau un moto-scuter si veti vedea cum timpii de deplasare se vor reduce considerabil, in timp ce bugetul va spori(nu veti mai cheltui banii pe taxi, transport in comun sau combustibilul la un autoturism care in oras consuma f.mult)
- Minimizarea cheltuielilor cu viciile: tutun, alcool, shoping ca terapie, jocuri de noroc, droguri, etc
2. Investitiile facute in propria persoana, desi nu aduc un profit imediat, constituie fundatia pe care trebuie sa se ridice ulterior dezvoltarea financiara si personala, in domenii ca :
· Sanatate: nu cred ca are rost sa detaliez, fiecare dintre noi fiind constient de aceasta: mancare sanatoasa, controale medicale periodice, dantura frumoasa, stil de viata sanatos (sport), igiena. Aceste aspecte odata rezolvate,iti permit sa iti concentrezi intreaga atentie asupra scopurilor tale, fara a fi distras de probleme medicale.
· Educatie(formala/nonformala/informala): pune bazele dezvoltarii ulterioare; gradul de autoeducare determina viteza de dezvoltare personala/financiara, ulterioara, deschiderea si observarea oportunitatilor ce apar in timp.
· Imagine: nu poti sa te dezvolti la un anumit nivel daca nu esti pregatit de a fi pe acel nivel din toate punctele de vedere : stil de viata, vestimentatie, tunsoare, atitudine.
· Familie: in vederea realizarii unui camin, a sustinerii celor din jur in planurile de viitor, a intelegerii nevoilor fiecaruia, obtinerea/pastrarea motivatiei, etc.
3. Investitiile ce aduc plusvaloare finantelor personale reprezinta categoria pe care toata lumea doreste s-o exploreze.Din pacate multi sar direct aici neglijand primele doua. Este o eroare de incepator,cu consecinte f.grave pe termen lung.Cu siguranta toti am auzit remarci de genul:
· Daca n-as fi avut rata de platit as fi cumparat si eu…la pretul asta.
· Daca n-as suferi de… mi-ar place si mie sa vin cu voi sa vad…
· Daca as fi stiut…dar nu mi-a spus nimeni.
· Daca as fi fost elegant, ca cei d-acolo..m-ar fi bagat si pe mine in seama.
· Etc.
Toate aceste remarci sunt dovada clara a imaturitatii de care dau dovada majoritatea celor ce vor sa intre in fascinanta si prospera lume a investitorilor.Asadar in aceasta lume esti binevenit doar daca vii cu lectiile pregatite(educat,curajos, responsabil, dornic sa-ti asumi riscuri de diverse grade). Un model de personalitate pregatita pentru investitii gasiti aici: http://inteligenta-financiara.blogspot.com/2012/01/dacade-rkipling.html
Dar sa n-o mai lungim si sa punctam pe scurt cateva dintre investitiile accesibile finantelor personale:
- Valute: modalitate de investitie prefarata de romani in perioda 1990-2010, datorita deprecierii permanente si constante a leului in acest interval. In prezent este recomandata doar in cazul in care se doreste protejarea de riscul valutar prin achizitionarea in viitorul apropiat a unor produse/ servicii evaluate in valuta( excursii externe, apartamente, autoturisme,etc). O alta motivatie ar fi in prezent (2012) trendul crescator la depozitele in euro(cca 4% net) comparativ cu trendul dobanzilor oferite la depozitele in lei, in scadere(cca 5-6% net), tendinte ce fac din depozitele in euro o optiune ce merita luata in considerare pentru cei cu aversiune la risc.
- Unitati de fonduri mutuale: sunt plasamente negarantate, ce investesc functie de gradul de risc asumat. Pot fi fonduri deschise sau inchise, functie de durata intrarii/iesirii din investitie. Astfel, fondurile deschise permit subscrieri/retrageri oricand, pe cand politica celor inchise nu permite asta.
Exemple de fonduri deschise: fonduri monetare(portofoliu format din depozite bancare si titluri de stat, de obicei fara comisioane de subscriere/ rascumparare si cu un randament comparabil cu dobanda medie a depozitelor bancare),
fonduri de obligatiuni(cu/fara comision de subscriere/rascumparare, cu un randament mediu functie de rata cuponului, usor superior fondurilor monetare), fonduri diversificate(cu cel putin un comision la cumparare/ rascumparare,randament variabil functie de domeniile de investitie),
fonduri de actiuni,
fonduri REIT(imobiliare),
fonduri pe indici bursieri,
fonduri valutare, etc.
Fondurile inchise au ca si caracteristica principala imobilizarea sumelor de bani pe perioade indelungate 5-10-20 ani, prin urmare investind in domenii ca : arta, imobiliare, marfuri(commodities).In vederea lichidizarii acestui tip de investitie, unii administratori isi listeaza fondurile pe piata reglementata(bursa), dand posibilitatea (potentililor) investitori sa intre/iasa oricand din investitie(cu costuri minime)
- Obligatiuni:pot fi corporatiste(emise de companii), municipale(emise de administratiile locale) sau titluri de stat(emise de ministerul finantelor/trezorerie) ce pot fi Certificate de trezorerie (emise pe termen mai mic de un an) sau Obligatiuni de stat(pe termen mai mare de un an). Important de retinut ca titlurile de stat sunt garantate de stat iar dobanda oferita nesupusa impozitarii).In schimb presupun costuri de achizitie si au valori relativ prohibitive pentru marea masa a persoanelor: 10000 RON/titlu.
- Actiuni: presupun o cunostere aprofundata a realitatilor economice precum si capacitate de analiza: funadamentala si tehnica pe baza e diversi indici.indicatori/grafice.Personalitatea si stapanirea de sine sunt esentiale precum si permanenta informare/conectare la actualitatea economica. Pentru mai multe detalii, respectiv resurse bibliografice si analize emitenti oricand imi puteti adresa solicitari pe adresa de mail de la sfarsitul fiecarei postari.
- Future : presupun abilitati economice/trading sporite datorita marjei(efectul de levier) ce aplifica efectul actiunii (piedere/castig) cu un procent egal cu marimea marjei( de obicei de 10 ori)
- Forex: tranzactioneaza perechi valutare pe cea mai lichida piata. Presupune cel putin aceleasi caracteristici ale inverstitorilor cerute si la future, datorita efectului de levier. ATENTIE!!!Conform statisticilor 90% din investitori pierd bani pe acesta piata.
- Metale pretioase:aur,argint,diamante: sub forma de bijuterii ce le poti folosi ca atare, dar prezinta risc de lichiditate(sau asumarea unei reduceri importante de prêt prin valorificare tip amanet)
- Obiecte de arta/colectie: tablouri, schite, mobilier, vinuri, panoplii, etc
- Imobiliare:
terenuri pentru constructii(dezvoltari imobiliare ulterioare),
terenuri agricole ( cultivare recoltare si valorificare, subventii, arenda)
locuinte, birouri, spatii comerciale/logistica(depozitare,garaje,etc), in vederea inchirierii,
fixing( imbunatatiri aduse unei proprietati in vederea cresterii pretului de vanzare)
- Mici activitati ocazionale generatoare de profit: Multi dintre noi avem anumite talente/ abilitati practice/ tehnice/ intelectuale pe care le putem monetiza, venind in ajutorul celorlalti prin prestarea de diverse activitati (initial) catre vecini, rude, prieteni:o reparatie/ meditatie/ consiliere/intermedieri/lucrari diverse: tehnice/ artistice, servicii de babysitter, supraveghere,etc
- Start-up-uri/Afaceri existente: Presupun impicare totala(min.12 ore/zi, cel putin in partea initiala de lansare/dezvoltare a afacerii), cunostinte antreprenoriale solide( management, marketing, contabilitate) plan de afaceri, politica de produs, de prêt, legislatie, locatie, nisa de piata, clienti potentiali, resurse umane, concurenta, logistica, etc, aceasta fiind cea mai solicitanta investitie, dintre cele prezentate mai sus.
Cam acestea ar fi principalele si cele mai uzuale domenii de investitii deschise finantelor personale. Alocarea de timp, bani, si efort de invatare in fiecare din aceste domenii, urmate de investitii difersificate in cat mai multe din acestea, va aduce cu siguranta satisfactii bugetului dumneavoastra.
In urmatoarea postare voi selecta din toate aceste domenii, pe acelea care se preteaza unor investitii ce genereaza VENIT PASIV, in care banii muncesc pentru tine, tu bucurandu-te de ei, savurand in acest timp toate libertatile posibile. Dar pana atunci,
De retinut:
- Ordoneaza-ti prioritatile si respecta acesta ordine, investind in:
- Conservarea resurselor financiare prezente
- Dezvoltare/Imagine personala
- Investitii generatoare de plusvaloare.
Cu drag,
Madalin George MITRU
mada_clubro@yahoo.co.uk
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu