Translate

PONTUL ZILEI:

PONTUL ZILEI ! Incepanad de luni 18.06.2012 disponibil GRATUIT/pe mail DOAR ABONATILOR blogului.
Pentru abonare, introduceti-va adresa de mail in casuta FOLLOW by EMAIL (apoi apasati SUBMIT) situata imediat sub PONTUL ZILEI, in drepta.

19.06.2012 : Oferta Kaufland saptamana 18-24.06.2012
Pentru a avea acces la continutul PONTUL ZILEI, abonati-va, introducand adresa de mail in casuta FOLLOW by EMAIL (apoi apasati SUBMIT) situata imediat sub PONTUL ZILEI, in drepta.

18.06.2012 : Rezultatul alegerilor parlamentare din Grecia. Strategii investitionale.
Pentru a avea acces la continutul PONTUL ZILEI, abonati-va,
introducand adresa de mail in casuta FOLLOW by EMAIL (apoi apasati SUBMIT) situata imediat sub PONTUL ZILEI, in drepta.

sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Ce este INTELIGENTA FINACIARA?

                      Inteligenta financiara este o abordare “inteligenta” a educatiei financiare, a finantelor personale, educatie, care contrar denumirii exclusiviste ar trebui sa fie accesibila tuturor,invatandu-se inca din scoala.Si totusi nu este…Oare de ce?
  • Oare de ce exista persoane inteligente dar care castiga mult sub potentialul lor?
  • Oare de ce exista persoane fara prea multa scoala dar care fac averi?
  • Oare de ce exista persoane ce castiga mult peste medie dar se plang ca nu le ajung banii si fac credite?
  • Oare de ce exista persoane dublu licentiate,fara nici un venit,sau cu salariul minim pe economie,frustrate ca “viata e`nedreapta”?
  • Oare de ce auzim de castigatori la loterie, milionari in $,ce ajung faliti ?
          Si as putea continua mult si bine acesta lista, atat eu cat si tu cu exemple din viata de zi cu zi:vecini, prieteni, rude, cunostinte, colegi, etc.Dar consider ca ai prins ideea.si ca este mult mai important sa analizam cele de mai sus pentru a concluziona:
1.            Banii castigati nu tin cont de cat de “destept”esti
2.            Banii nu tin cont de cate facultati, ani de scoala sau diplome ai acumulat
3.            Nu conteaza cat castigi ci cati bani iti raman(economisesti)
4.             Prosperitatea(averea) nu este data de numarul banilor pe care ii ai la un moment dat, ci de cash-flow (fluxul de numerar ce intra ca si venit curent,respectiv diferenta dintre venituri si chetulieli curente;cash-flow pozitiv=prosperitate,cash-flow negativ=faliment ).

                 Atunci, cum pot fi prosper financiar?
                 Ce trebuie sa fac pentru a avea o situatie materiala buna?
Un prim pas ar fi sa privim obiectiv realitatea, lumea si sa luam lucrurile asa cum sunt de fapt, fara a ne plange,fara a dezvolta frustrari, incercand sa o intelegem nu s-o schimbam.Nimeni n-a schimbat-o in timpul vietii sale pamantesti..nici macar Iisus.
Asadar,solutia la majoritatea problemelor ce tin de finante personale este o abordare inteligenta a acestora,mai exact a gestionarii acestora,astfel:
Primul pas este sa ai un venit,pentru ca fara venit n-ai ce gestiona.
Pasul doi este gestionarea acestuia(cum spuneam mai sus, nu conteaza cati bani castigi ci cu cati ramai dupa efectuarea cheltuielilor).Simplu,nu?
Hai sa vedem concret cum se realizeaza aceasta,in mai multe etape,pas cu pas:
1.      De unde vin banii?
2.      Cum sa gestionez banii?
3.      Cum sa economisesc?
4.      Cum sa investesc?
5.      Cum sa obtin independenta financiara?
      Fiecare din aceste intrebari isi va gasi gasi raspuns pe larg in articolele ce vor urma.
            Dar,pana atunci, va puteti evalua nivelul de educatie financiara,functie de numarul de intrebari la care puteti raspunde.
      Raspunzand la una,doua..sau mai multe dintre aceste intrebari,evident in ordinea in care au fost puse aveti masura nivelului propriu de inteligenta financiara,similar(daca vreti) cu ciclurile scolare din invatamantul formal,astfel:
·        Nivelul 1 invatamant primar
·        Nivelul 2 invatamant gimanzial
·        Nivelul 3 invatamant liceal(mediu)
·        Nivelul 4 studii universitare(licenta,master)
·        Nivelul 5 studii postuniversitare(specialist,doctor,profesor)
Totusi,daca iti este greu sa realizezi la ce nivel de cultultura financiara te afli,sau ai aprecieri subiective in ceea ce te priveste,urmatorul  TEST,cu siguranta te va ajuta.

TEST dezvoltat de ING in vederea testarii nivelului minim de educatie financiara.
1. Afirmaţia "Cu cât începeţi mai devreme să economisiţi pentru pensie, cu atât mai mulţi bani veţi avea la vârsta retragerii din activitate, pentru că banii au mai mult timp să se înmulţească" este...
a. Adevărată
b. Falsă
2. Dacă economisiţi timp de 30 de ani câte 1.000 RON pe an, cu o dobândă de 5%, la sfârşitul perioadei veţi avea aproximativ 70.000 RON. Dacă aţi avea doar 15 ani, cât ar trebui să economisiţi în fiecare an pentru a acumula aceeaşi sumă?
a. Aceeaşi sumă anuală
b. De două ori mai mult pe an
c. De trei ori mai mult pe an
3. Afirmaţia "Consultanţii financiari vă recomandă să aveţi un fond de urgenţă care să vă acopere minim 6 luni cheltuielile" este...
a. Adevarată
b. Falsă
4. Ce sumă ar trebui să economisească o persoană înainte de a împlini 65 de ani pentru a avea un venit suplimentar(fata de suma depusa) de 1.000 RON pe lună pentru tot restul vieţii? Durata medie de viaţă este considerată a fi 76 de ani.
a. 70.000 RON
b. 140.000 RON
c. 280.000 RON
În gospodărie şi în jurul gospodăriei
5. Ana are o sumă de bani pusă deoparte pentru cazuri de urgenţă. Ea mai are un card de credit cu un sold de 3.000 RON şi un depozit la bancă de 3.000 RON care îi oferă o dobândă de 0,5% pe an. Ce ar trebui Ana să facă?
a. Să ţină banii la bancă
b. Să îşi achite datoriile de pe cardul de credit
6. Afirmaţia "O ipotecă pe 15 ani necesită rambursarea unei rate lunare mai mare decât o ipotecă pe 30 de ani, însă dobânda totală plătită pe durata împrumutului va fi mai mică" este…
a. Adevărată
b. Falsă
7. Dacă aţi avea un credit ipotecar în valoare de 100.000 RON, pe o perioadă de 30 ani şi o dobândă de 5% pe an, aţi plăti o rată mai mare sau mai mică de 500 RON pe lună?
a. Mai mare de 500 RON
b. Mai mică de 500 RON
Investiţii
8. Afirmaţia "Cumpărarea de acţiuni la o singură companie oferă, de obicei, un câştig mai sigur decât acţiunile unui fond mutual" este...
a. Adevărată
b. Falsă
9. În ianuarie, Mihai a cumpărat o acţiune pentru 10 RON. În decembrie, el vinde acţiunea cu 11 RON. Între timp el a primit dividende în valoare de 1 RON. Câţi bani a câştigat Mihai de pe urma acestei acţiuni?
a. 1 RON
b. 2 RON
10. Bogdan cumpăra un produs financiar prin care împrumută bani unei companii. Ce produs a cumpărat Bogdan?
a. O obligaţiune
b. O acţiune
Economisire
11. Să presupunem că aveţi 100 RON într-un cont de economii, iar rata dobânzii este de 2% pe an. După 5 ani, cât credeţi că veţi avea?
a. În jur de 102 RON
b. În jur de 105 RON
c. În jur de 110 RON
12. Imaginaţi-vă că rata dobânzii la contul dumneavoastră de economii este de 1,5% pe an, iar inflaţia de 2% pe an. După 1 an, cât credeţi că veţi cumpăra cu aceşti bani?
a. Mai mult decât astăzi
b. Exact la fel
c. Mai puţin decât astăzi
13. Un cont de economii oferă o dobândă de 12% pe an, iar altul o dobândă de 1% pe lună. Care dintre cele două conturi oferă cea mai mare rată de câştig la sfârşitul anului?
a. Contul cu dobânda 12% pe an
b. Sunt la fel
c. Contul cu dobânda 1% pe lună
Răspunsuri corecte:
1=a, 2=c, 3=a, 4=b, 5=b, 6=a, 7=a, 8=b, 9=b, 10=a, 11=c, 12=c, 13=c
SCOR
12 -13 răspunsuri corecte: AVANSAT
Felicitări! Probabil că sunteţi un profesionist în domeniul financiar, acesta nemaiavând secrete pentru dumneavoastră. La acest nivel de cunoştinţe, probabil aveţi un bun control financiar şi sunteţi un sfătuitor de încredere pentru rudele şi prietenii dumneavoastră. Ţineţi-o tot aşa!
9-11 răspunsuri corecte: MEDIU
Probabil că vă simtiţi confortabil în administrarea finanţelor dumneavoastră. După ce aţi colectat toate informaţiile relevante, vă simţiţi capabil să luaţi singur deciziile. Bravo!
5-8 răspunsuri corecte: ÎNCEPĂTOR
Stăpâniţi cateva din principiile de bază ale domeniului financiar. Sfaturile clare şi un pic de îndrumare vă vor ajuta să vă îmbunătăţiţi capacitatea de administrare a banilor şi viitoarea situaţie financiară. Mult succes!
0-4 răspunsuri corecte: NEŞTIUTOR
Se pare că banii şi finanţele sunt subiecte care nu vă interesează cu adevărat. Dacă doriţi să învăţaţi mai multe, nu este chiar atât de dificil. Vă recomandăm să investiţi timp în asimilarea unor principii financiare de bază sau să cereţi sfaturi financiare.
Indiferent de nivul de cunostinte financiare la care considerati ca va aflati,faptul ca sunteti pe acest blog imi spune ca va doriti mai mult.
Felicitari!
Cu drag, Madalin George MITRU
mada_clubro@yahoo.co.uk

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu