Translate

PONTUL ZILEI:

PONTUL ZILEI ! Incepanad de luni 18.06.2012 disponibil GRATUIT/pe mail DOAR ABONATILOR blogului.
Pentru abonare, introduceti-va adresa de mail in casuta FOLLOW by EMAIL (apoi apasati SUBMIT) situata imediat sub PONTUL ZILEI, in drepta.

19.06.2012 : Oferta Kaufland saptamana 18-24.06.2012
Pentru a avea acces la continutul PONTUL ZILEI, abonati-va, introducand adresa de mail in casuta FOLLOW by EMAIL (apoi apasati SUBMIT) situata imediat sub PONTUL ZILEI, in drepta.

18.06.2012 : Rezultatul alegerilor parlamentare din Grecia. Strategii investitionale.
Pentru a avea acces la continutul PONTUL ZILEI, abonati-va,
introducand adresa de mail in casuta FOLLOW by EMAIL (apoi apasati SUBMIT) situata imediat sub PONTUL ZILEI, in drepta.

duminică, 22 aprilie 2012

Viata intre CREDINTA si RATIUNE.


Duminica Tomei intre credinta si ratiune.

Fericiti cei ce n-au vazut si au crezut!
Vs.
Cautati adevarul si el va va face liberi!

             La o prima vedere vedere sunt indemnuri contradictorii, ce se exclud reciproc, facand apel fie la credinta (primul citat) fie la ratiune, cercetare(al doilea citat)…Oare asa sa fie?

             Desi ideea articolului mi-a venit in timp ce ascultam predica de azi, prezenta postare nu se vrea o predica, nu sustine o dogma, ci este viata de zi cu zi… asta ca sa raspund de la inceput curiozitatii unora care mi-ar putea sugera ca am gresit blogul pe care postez.
             De ce spun ca-i viata?...pai sa vedem cat este credinta..si cat ratiune in fiecare dintre comportamentele si deciziile noastre..inclusiv cele financiare.
              Oare cat % din deciziile pe care le luam sunt rationale si cate sunt izvorate din credinta sau pasiune?
              Oare cat % suntem ratiune si cat suntem pasiune, emotie, credinta?
              Datorita structurii genetice, femeile si barbatii reactioneaza diferit la stimulii exteriori. Psihologii spun ca in general  70% din barbati aleg majoritar rational si doar 30% sunt condusi de emotii puternice, in cazul femeilor procentele inversandu-se, deciziile luandu-se intr-un procent de 70% emotional si doar 30% rational. De aceea cunosterea si intelegerea acestor diferente poate face diferenta intre un cuplu in care unul il completeaza pe celalalt(armonie) sau un cuplu in care unul il desfiinteaza pe celalalt datorita punctelor de vedere contradictorii.

               Alege cu inima, confirma cu ratiunea(creierul) spune o cunoscuta zicere.

               Asadar, sa vedem concret cat adevar este in toate acestea:
               Cand doua persoane se plac la prima vedere, in primele momente, ratiunea nu are nici un cuvant de spus(“si-a pierdut capul”), apoi interactiunea continua aproape la fel de lipsita de ratiune…avem credinta ca ne va fi bine daca vom fi cu acea persoana( fara sa avem garantia ca asa va fi)..dar asa ne place sa credem..si in aceasta credinta sta toata relatia. De multe ori o persoana alege  sa iasa din cuplu datorita pierderii credintei ca celalt e persoana potrivita…cu toate ca celalt nu a facut nimic nici pentru a confirma, nici pentru a infirma asta…dar el/ea asa considera.Totul tine de educatie, de mediu, de experientele traite, de istoria fiecaruia si modul propriu de a vedea lucrurile.
                Cand facem o achizitie: autoturism, casa, actiuni: ne implicam emotional( ne place culoarea, designul, privelistea, anumite mirosuri ce ne aduc aminte de ceva placut, ne excita idea castigului) inainte de a studia  rational ofertele, iar in final, decizia de achizitie este bazata tot pe credinta ca vom face o achizitie profitabila.
                Oare cata ratiune poate avea un jucator de noroc/gambling inainte de-a miza pe un numar, a lege o carte, sau a da cu zarul? Oare il mana o alta forta decat credinta ca “de data asta va fi altfel”? Si exemplele pot continua desigur..la infinit…fiecare avand proprile experiente.
               "Daca tu CREZI ca poti, sau CREZI ca nu poti...in ambele cazuri ai dreptate" Henry Ford
              
 Atunci cred ca problema se pune altfel: credinta e rationala sau nu?
 Si nu ma refer aici (doar) la credinta religioasa.
 Credinta poate fi influentata?
 Dar ratiunea?
 Ce este Adevarul?...il intreaba Pilat pe Iisus…fara a primi vre-un raspuns.

 Eu astept cu nerabdare parererile voastre in commenturile la acest articol cat si despre acesta noua abordare a finantelor personale ca parte a unui stil de viata complex, precum si alte intrebari la care ati dori sa gasiti raspuns.

Cu drag,
Madalin George MITRU
mada_clubro@yahoo.co.uk

Un comentariu:

  1. Eu ma consider reprezentativ profilului psihologic masculin, deciziile fiind luate 75% rational si 25% emotional. De aceea persoana care ma va completa sper sa fie macar 60% emotionala si 40% rationala...pentru echilibru.
    In ce priveste Adevarul...e subiectiv.De aceea exista adevarul meu..al tau...functie de experientele fiecaruia si in conformitate cu propriile credinte. De aceea afacerile, relatiile si parteneritele se realizeaza intre oamneni ce impartasesc aceleasi adevaruri (credinte).Asadar adevarul ca si ratiunea sunt bazate pe credinte ce pot fi influentate.

    RăspundețiȘtergere